Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Virágok a feltámadt Jézus sírjánál
  2017-04-11 16:57:56, kedd
 
  ...... ...........


Húsvét pontosan azt jelenti, hogy túllépünk az emberi léptéken, dimenzión. A zsidó pészach szó (páska ünnep) jelentése: ugrani, átugrani, átlépni. A húsvét tehát átlépés a történelemből az üdvtörténetbe.
A végesből és a korlátoltból átlépünk a végtelenbe, az örökkévalóságba, merthogy a feltámadás ténye által megváltozik a teljes viszonyrendszer. Még ha azt az emberi szem nem is lehengerlő módon látja, a létezésnek minden porcikája átalakul, átrendeződik. ,,Mert amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg nem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek" (1Kor 2,9)
Örökkévalóság! Hogyan lehet ezt megragadni? Egyedül a feltámadott, ,,ne érints enge- met" parancsoló Jézus Krisztus által! Első olvasatra olyan megdöbbentő lehet Jézusnak ez a szigorúsága: Mária örömében önkéntelenül is meg akarja ölelni, meg akarja érinteni őt, mire Jézus azt mondja ,,ne érints engem"! És éppen ebben a három szóban benne van minden! Jézust már nem lehet megölelni, nem lehet hozzáérni, most már nem lehet csupán emberként kezelni. Mária boldogsága arra néz, hogy Jézus újból velük van, aki elveszett, hazatért. Jézus azonban nem a tékozló fiú, akit hazatérve megölel az apja, őt már nem lehet emberi mivoltában kezelni. Mert az ember teremtmény, Jézus viszont az Isten. A feltámadott isteni mivoltában megváltoztatja azt a mély emberi viszonyt is, ami addig mint történelmi személyt kötötte az emberiséghez. Radikális változás ez az ember és az Isten viszonyában. Ezentúl Ő ragad meg téged, ő szólít meg téged, ő jön hozzád személyesen.
Így szólítja meg Jézus Máriát. A fájdalom, keserűség, a reménytelenség állapotában Mária nem ismeri fel az Urat. Nézi, de nem látja. Viszont abban a pillanatban, amikor Jézus nevén szólítja őt, felismeri mesterét.
Ne érints engem! - halljuk a határozott kérést. Mária előtt már nem az az ember Jézus áll, akit a tanítványok megszoktak, akit megérintettek, akit a nép szeretett vagy elutasított, hanem az Isten, a Megdicsőült áll előtte. S amikor Jézus megszólítja a kereső, tapogatózó embert, akkor egyszerre látsz, hiszel és életed megváltozik. Akkor észreveszed, hogy megnyílt az ég, és személyesen Isten szólít meg téged!
Ne érints engem! - mondja a Feltámadott e kulcsfontosságú szavakat, mintha csak azt mondaná, ne érints, mert nem vagyok ereklye! Gondoljunk csak bele, az ereklye lényege a kézzelfoghatóságában van. Az ereklye mint materiális dolog, mindig utal valamire. Nem ő maga az Isten, de Istenre utal a hívő ember számára. Az ereklye egy olyan tárgy, mely jelzi a lényeget, és Jézus pontosan ezért nem érinthető! Ő nem utal az Istenre, hanem ő maga a lényeg!
Ha Jézus nem támad fel a halálból, akkor talán mint mártírhalált halt prófétának, neki is emlékművet állítanak. Ha Jézus egy nagy történelmi, szellemi ereklyévé változik, akkor nincs húsvét, akkor nem ér semmit a reménységünk, nem ér semmit a hitünk. Ám felszólító mondatával Jézus pontosan arra figyelmeztet, hogy ő nem mint történelmi személy támadt föl, hanem benne Isten megdicsőült valósága mutatkozik meg. Jézus nem eszköz, ami utal Istenre, hanem maga az Isten.
Többé nincs semmilyen korlát, mely elválasztana engem Istentől. Mert Jézus élete nem történelmi esemény, hanem üdvtörténeti valóság. Ebben a valóságban élek, ebben a valóságban élünk mindannyian az első húsvét óta, Jézus jelenlétében.
Nincs annál nagyobb csoda, nincs annál nagyobb szeretet, mint mikor neveden szólít téged! ,,Mária!", veled van az Isten! Zengjünk ezért ezen a húsvéton is dicső Halleluját!
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Címkék: örökkévalóságba, viszonyrendszer, kulcsfontosságú, reménytelenség, megváltoztatja, üdvtörténetbe, történelemből, megérintettek, örökkévalóság, átrendeződik, jelenlétében, figyelmeztet, reménységünk, korlátoltból, emberiséghez, elválasztana, üdvtörténeti, mártírhalált, önkéntelenül, szeretőknek, szigorúsága, feltámadott, személyesen, megszólítja, pillanatban, állapotában, viszonyában, tanítványok, megváltozik, megdicsőült, elutasított, észreveszed, megdöbbentő, mindannyian, tapogatózó, prófétának, emberi léptéken, zsidó pészach, húsvét tehát, korlátoltból átlépünk, feltámadás ténye, teljes viszonyrendszer, emberi szem, létezésnek minden, három szóban, ember teremtmény, feltámadott isteni, mély emberi, reménytelenség állapotában, határozott kérést, tanítványok megszoktak, ereklye lényege, Jézus Krisztus, Ezentúl, Jézus Máriát, Mert Jézus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Különös!  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Föld napja április 22  Ez a jó az alvásban.  Jó éjt  Minden gyerek jó.  Próbálkozni kell ahhoz,  Semmit ne higgy el  Szent György napi hiedelmek, s...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Próbálkozni kell ahhoz,  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  William Shakespeare idézet  Két tekintet van  Jékely Zoltán: Szent György-k...  A lelki élet nem arról szól, ....  Maradék idő  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Gaál Viktor gondolata  Föld napja április 22  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Viharban csak az a fa marad ál...  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Amit átélünk,  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Ünnepelj csak  Esti kép  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s... 
Bejegyzés Címkék
emberi léptéken, zsidó pészach, húsvét tehát, korlátoltból átlépünk, feltámadás ténye, teljes viszonyrendszer, emberi szem, létezésnek minden, három szóban, ember teremtmény, feltámadott isteni, mély emberi, reménytelenség állapotában, határozott kérést, tanítványok megszoktak, ereklye lényege, ereklye mint, hívő ember, olyan tárgy, nagy történelmi, valóságban élek, valóságban élünk, első húsvét, örökkévalóságba, viszonyrendszer, kulcsfontosságú, reménytelenség, megváltoztatja, üdvtörténetbe, történelemből, megérintettek, örökkévalóság, átrendeződik, jelenlétében, figyelmeztet, reménységünk, korlátoltból, emberiséghez, elválasztana, üdvtörténeti, mártírhalált, önkéntelenül, szeretőknek, szigorúsága, feltámadott, személyesen, megszólítja, pillanatban, állapotában, viszonyában, tanítványok, megváltozik, megdicsőült, elutasított, észreveszed, megdöbbentő, mindannyian, tapogatózó, prófétának, létezésnek, készítette, felszólító, mondatával, valóságban, történelmi, mutatkozik, megszoktak, teremtmény, végtelenbe, boldogsága, lehengerlő, határozott, parancsoló, emlékművet, megragadni, mivoltában, halleluját, materiális, feltámadás, gondoljunk, keserűség, dimenzión, túllépünk, radikális, megölelni, porcikája, hazatérve, emberként, állítanak, elveszett, érinthető, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7951
  • e Hét: 42937
  • e Hónap: 76091
  • e Év: 309838
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.